Selecteer een pagina

“Weet je wat ik me onlangs realiseerde?” Zo sprak een goede collega me onlangs aan. Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik me al af wat ze me ging vertellen, en tegelijk bedacht ik zelf al een aantal dingen die een doorsnee vrouw zich om de zoveel tijd zou kunnen realiseren. Mijn gedachten dwaalden even af, maar ik vroeg gelukkig onmiddellijk: “Geen idee, wat dan?”

“Wel,” zei ze,”Ik moest vorige dinsdag in het Atheneum van Tienen zijn voor een infosessie.” Nu moet je weten, voor ik verder vertel wat ze me zei, dat die bewuste collega ook in het Tiense woont, maar door haar job niet zo vaak meer in het centrum van de stad moet zijn. “Het viel me op,” vervolgde ze,”dat we eigenlijk wel een hele grote ‘Grote Markt’ hebben. Daar was ik me eigenlijk helemaal niet van bewust.” Nu bedoelde ze, zo vermoed ik, niet noodzakelijk de oppervlakte van ons Tiens ‘forum’, maar dinsdag is in Tienen toevallig ook de marktdag. Dus, behalve op de vrij indrukwekkende oppervlakte van de markt, is het zo dat op die dag ook in alle aangrenzende straten, zoals bijvoorbeeld de Nieuwstraat, marktkramers aller hande te vinden zijn.

Haar opmerking zette me aan het denken. Enerzijds is het grappig dat iemand zich verbaast over het feit dat onze grote marktplaats op een doeltreffende en indrukwekkende manier kan ingevuld worden. Anderzijds, en wat me eigenlijk het meest frappeerde is dat een Tienenaar de Grote Markt alleen maar ziet als een grote lege vlakte waar eens per jaar eens een muziekfestival wordt georganiseerd.

Maar het is wel zo dat we daar in het midden van de stad over een ruimte met gigantisch veel potentieel beschikken. Ik bedoel maar: de Tiense markt is de tweede grootste van België na die van Sint-Niklaas. Daar verwacht je toch wel enige creatieve invulling van. En ik denk wel dat er heel wat initiatieven worden ondernomen waarbij de markt een goede bestemming krijgt. Ik denk maar aan het ‘autosalon’ elk jaar en een aantal initiatieven van verschillende verenigingen doorheen de kalender. Het enige wat mij opvalt, is dat kleinschalige initiatieven soms wat aan gezelligheid inboeten door de grootte van de ‘groewete mèt’. Een beetje het effect van een bijeenkomst van 100 mensen in een zaal van 1000. In een kleinere ruimte spreek je met die opkomst misschien wel van een succes. In zo’n grote zaal klinkt de echo van de afwezigen misschien nogal luid.

Enfin, er zijn momenteel een aantal heel leuke zaken aan onze Grote Markt. De vele cafés en de gezellige terrasjes, de fameuze ‘boompkes’, het stadhuis dat statig tegenover het oude gebouw van het Vredegerecht staat, met daartussen als het ware de tennisscheidsrechter op zijn stoel. Inderdaad de O.L.V.-ten-poel-Kerk, staat autoritair tussen beide historische gebouwen. Die indeling heeft wel iets.Ik hou stiekem van de manier waarop de markt er vandaag uitziet. Los van de fontein, die wat mij betreft iets minder eenvoudig had mogen zijn, kan ik soms ’s avonds in het midden van de markt gaan staan (jawel, op de Ster) en het geheel in me opnemen. Hoe druk het er ook is, toch kan je een zekere rust in je opnemen wanneer je daar in het midden van Tienen staat. Dat gevoel heb ik toch nergens anders.

Alles kan beter natuurlijk! Mark Uytterhoeven zei het, en wie ben ik om hem tegen te spreken? En ik vraag me soms wel af wat er aan het uitzicht van de Grote Markt (inderdaad: het bakkes van de groewete met) zou kunnen veranderen om er een gezellig geheel van te maken. Zonder daarbij afbreuk te doen aan wat er vandaag al goed is.

Na een korte Google-zoekactie vond ik een aantal artikels waarbij ik las dat de geplande herinrichting van de markt op de lange baan wordt geschoven. Misschien is dat voorlopig niet slecht: laten we eens nadenken wat wij verwachten van onze eigen marktplaats. Hoe maken we de markt gezellig(er)? Wat moet er zeker komen en wat zeker niet? En heb ik het natuurlijk niet over een ondergrondse parking, maar wel over de bovengrondse inrichting. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Ik reserveer alvast mijn eigen sofa in het midden van de markt. Dus als je snel bent: ’t is een driezit, er is nog plaats!